Een extreem bijzondere ervaring – Spitsbergen

In de kerstvakantie ben ik naar Spitsbergen geweest! Een ervaring om nooit te vergeten! Alles aan deze eilandengroep is extreem. Lees onderstaand meer.

Spitsbergen, de eilandengroep op 78 graden noorderbreedte. Als ik tegen andere zei ik ga naar Spitsbergen dan kreeg ik de reactie, leuk Duitsland. Dit ligt zeker niet in Duitsland. Het is een eilandengroep die bij Noorwegen hoort. Check waar het ligt hier onder.

Spitsbergen - Tom Outdoor

De bijzonderheden van het eiland

In Spitsbergen is het 24 uur per dag donker in de winter periode. Dit betekend dat het in de zomer 24 uur per dag licht is. Vervolgens is er op het eiland geen zorgregeling. Heb je geen werk dan moet je van het eiland af. Is het zo dat jij een misdaad pleegt moet je ook weg. Als je zwanger ben moet je dit kind krijgen op het vaste land van Noorwegen. Je gaat 6 weken voor je uitgerend ben terug naar het vaste land. Ook leven er op het eiland zo’n 2500 ijsberen. Evenveel als het aantal bewoners van het eiland. Hier zijn reglementen voor. Buiten het dorp moet je met een geladen geweer op pad om jezelf te beschermen tegen ijsberen.

Polar bear sign Spitsbergen - Tom Outdoor

De te beleven activiteiten op Spitsbergen

Op Spitsbergen hebben wij uiteraard verschillende activiteiten uitgevoerd. Als eerste hebben wij een rondrit door de hoofdstad(dorp) gehad. Dit was informatief en erg leuk om de feiten over het eiland te weten te komen. Verder zijn wij met een snowcat naar het Noorderlicht gaan jagen. Een snowcat is een soort vrachtwagen op rupsbanden met hierin veel ramen zodat alle toeristen naar buiten kunnen kijken. Verder zijn we met een sneeuwscooter naar een bevroren waterval gegaan. Als laatste hebben we gefatbiked. Dit zijn mountainbikes met hele dikke banden, zodat je niet door de sneeuw zakt.

Fatbike rijden

Wij zijn een flinke rondrit wezen maken op een mountainbike met hele dikke banden. Een fatbike dus. Ik moet zeggen dat dit erg spannend was. In het donker achter een mevrouw aan fietsen met een geweer wat ons zou moeten beschermen tegen ijsberen. Het leuke vond ik het vrije hierbij. Je voelt je vrij in de natuur. Het nadeel aan deze tour vond ik de fiets kwaliteiten van deze mevrouw, zij had de slechte conditie. Dit zou ik zelf echt verschrikkelijk vinden als instructeur zijnde. Ook legde zij niks uit over de mountainbike. Ik moest bij de andere de ketting er meerdere keren op leggen. We zijn op hele gave plekken geweest met de mountainbike. Een leuke manier om de omgeving te ontdekken.

Fatbiken Spitsbergen - Tom Outdoor

Sneeuwscooter rijden

Wij zijn op pad geweest met een sneeuwscooter. Dit was een trip van ongeveer 4 uur. Ik vond het fantastisch om op een sneeuwscooter te mogen scheuren. Met een snelheid van maximaal 75 km/h heb ik over de sneeuw gereden. Sommige andere vonden het erg koud. Met gevoelstemperaturen van -35ºC op z’n koudst was het zeker niet warm. We zijn naar een bevroren waterval gereden. Dit was mega gaaf! Een muur van ijs van 4 meter breed een meter dik en 8 meter hoog, was erg mooi om te zien. Onderweg hebben we relatief verse sporen van ijsberen gezien. Ook een rendier gespot. Het goed aankleden voor deze trip is wel erg belangrijk. Ook een goede skibril. Anders bevriest deze en wordt het rijden lastig!

Bevroren waterval Spitsbergen - Tom Outdoor

Sneewscooter Spitsbergen - Tom Outdoor

Noorderlicht bekijken in een snowcat

Als mooiste trip zijn we het Noorderlicht wezen zoeken. Dit gebeurde met een snowcat. Wat al gaaf was om hier in te rijden over dikke sneeuwlagen. We zijn naar een vallei gereden weg van de hoofdstad zodat het goed donker is om het Noorderlicht te kunnen zien. Het was Supermoon dus zo donker als andere dagen was het niet. Maar wel helder! Daar sta je dan in een lege sneeuwvlakte en dan gebeurd het, je ziet het Noorderlicht! Iedereen maakt blije geluiden omdat het een prachtig gezicht is. De wit/groene lichten die je door de hemel ziet dansen. Prachtig! Echt een aanrader om ooit te gaan bekijken!

Snowcat Spitsbergen - Tom Outdoor

Aurora Spitsbergen - Tom Outdoor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lijkt dit jou een prachtige bestemming? Wij hebben onze reis geregeld via ontdek Spitsbergen. Of vind je het donker en de temperatuur niks? Bang voor ijsberen? Laat het mij weten in de reacties!

Benieuwd naar andere avonturen? Lees het hier:

~WINACTIE: Op avontuur in Zuid-Holland – Met begeleiding van 2SUR5 op bezoek bij Boerderij Dichtbij

~ Wintersport naar Åre in Zweden

Tom is het liefst constant actief. Van kajakken tot mountainbiken en van abseilen tot survivallen, hij vindt het allemaal geweldig. Bovenaan zijn bucketlist staat Alaska, daar wilt hij maar al te graag naartoe. Hij gaat nooit op pad zonder zijn spork, want die komt altijd goed van pas. Deze gymdocent/buitensport coach is het liefst gewoon buiten te vinden. Ze noemen hem daarom ook wel een Tom Outdoor! Zijn passie is het delen van deze verhalen met anderen en de verhalen van andere te ontdekken! Ook hoopt hij andere goed op weg te helpen met zijn verhalen en reviews

21 thoughts on “Een extreem bijzondere ervaring – Spitsbergen

  1. Oh wow! Wat een actief avontuur! Ik ben zelf meer van de relaxte vakanties, al ben ik wel jaloers dat je het noorderlicht hebt gezien! Dat lijkt me zo mooi!

  2. Wauw! Wat een super ervaring! 🙂
    De ijsberen lijken me prachtig en spannend tegelijkertijd. Ik snap dat je jezelf wilt beschermen, maar ik zou zo’n beest niet neer kunnen schieten hoor.. 😢
    Het Noorderlicht staat al tijden op mijn bucketlist, dat lijkt me zo magisch. 😍
    Mijn man en ik gaan dit jaar de baltic-sea-rally rijden, waarbij we als noordelijkste puntje bij de Noordkaap komen, maar omdat we in juni gaan, is er weinig kans dat we het Noorderlicht gaan zien, maar dat komt een andere keer wel weer. 😊

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge