Gast artikel: Winterbivak, De strijd tegen de Siberische Beer

Mijn naam is Jordy de Haas, 25 jaar en ik heb samen met Tom Outdoor in de klas gezeten op de HALO. In het vierde jaar hebben we elkaar beter leren kennen dankzij de minor Outdoorcoach. Sindsdien ben ook verliefd geworden op buitensporten. Met name bivakkeren en klimmen doe ik graag.

Afgelopen februari ben ik met mijn maatje Robin naar de Franse Ardennen geweest. De Champagne Ardennen om precies te zijn. Dat klinkt al lekker!! Ik was er al een tijdje niet op uit geweest en keek hier erg naar uit. Het plan was om daar meerdere dagen te kamperen in het bos of op een camping en daarnaast lekker te klimmen en of te wandelen. Zelf waren we hier nog nooit geweest maar we hadden goede verhalen gehoord.

Voorbereidt met extra lagen kleding en een extreem warme lakenzak zijn we gaan rijden richting Frankrijk. Op de Belgische snelwegen begon ons avontuur al doordat we tijdens plotselinge sneeuwval een noodstop moesten maken en met wat geluk en rij-skills is dat goed afgelopen. Eenmaal aangekomen in Monthermé zijn we eerst rond het gebied gereden. Met ook hier, her en der gladde wegen was dit ook een uitdaging voor een beginnend bestuurder als ik. Uiteindelijk hebben we besloten om de eerste nacht in het bos door te brengen en vervolgens de volgende dag te gaan klimmen. Na de een kleine wandeltocht van anderhalf uur, waarbij we nog, met droge voeten, een ijskoud beekje hebben overgestoken, hadden we een geschikte kampeer locatie gevonden. Als eerste de tent opgezet en vervolgens ging ik koken en Robin aan de gang met het maken van een kampvuur.

Overleven in Frankrijk - Tom Outdoor

Het Leerproces!

Hier begon ons leerproces. Tijdens het koken merkte ik dat onze gasbrander het heel slecht deed, zelfs regelmatig uitging. Dit allemaal terwijl ik er zeker van was dat deze vol was. Na toch maar gewisseld te hebben van gaspatroon gaf deze dezelfde problemen. Uiteindelijk toch maar op internet gekeken en het bleek dat de gaspatronen van Campingaz niet geschikt zijn voor koude temperaturen. Siberische beer 1, Outdoorboys 0.

Ook Robin was aan het strijden met de koude temperaturen. Ondanks dat we genoeg brandstof en zuurstof hadden kregen we het vuur maar niet op gang door dat we de ontstekingstemperatuur van het hout niet konden bereiken met onze tondel. Dus tot zover 2-0 voor de Siberische beer. Gelukkig was het eten na ruim anderhalf uur toch gelukt en gingen we maar met warm buikje naar bed. Bewapend met thermo-ondergoed, een fleecevest, een broek, buff, muts, sokken en een dons jas om koude voeten te voorkomen gingen we de nacht tegemoet.
Al met al is dat best meegevallen. Het enige nadeel was wanneer je op je rug lag je neus er direct afvroor dus door te liggen op mijn buik met de capuchon van mijn slaapzak over mijn hoofd heb ik als een rups in een cocon de nacht overleefd. Tussenstand: 2-1.

Omgeving Champagne Ardennen - Tom Outdoor

Dag 2

De volgende ochtend wakker geworden, ietwat vermoeid maar met een droge mond besloot ik wat water te drinken uit mijn waterzak. Je raadt het al: bevroren….. Tja, wat wil je eigenlijk met -14°C. Gelukkig had ik een thermosfles die, na even in mijn slaapzak te hebben gelegen, te openen was en kon ik wat drinken. Na het eten van wat hartkeks met hummus, echt een aanrader, zijn we naar de auto gelopen om te kijken hoe het klimgebied erbij lag.

Daar aangekomen vonden we het toch best fris (-7°C) en hebben we besloten dat klimmen niet heel verstandig was om te doen. Mede omdat bij aanraken van de rots mijn hand zo goed als bleef plakken van de kou. 3-1 Siberische Beer.
We moesten toch een keuze maken, blijven we nog een paar dagen koukleumen of geven we ons toch gewonnen? Uiteindelijk hebben we voor dat laatste gekozen en hebben we met behulp van de grote gastank en tweepits kookstel voor 2 dagen aan eten naar binnen gewerkt en zijn we vervolgens terug naar huis gereden met een respectabele eindstand 3-2. Het was niet de trip die we gehoopt hadden maar het was alsnog erg leuk!

Omgeving Champagne Ardennen - Tom Outdoor

Verliezen bestaat niet. Er bestaat enkel winnen en leren en dat laatste hebben we zeker gedaan. Laat ons weten wat je vond van het avontuur van Jordy en Robin tegen de Siberische beer!

 

Tom is het liefst constant actief. Van kajakken tot mountainbiken en van abseilen tot survivallen, hij vindt het allemaal geweldig. Bovenaan zijn bucketlist staat Alaska, daar wilt hij maar al te graag naartoe. Hij gaat nooit op pad zonder zijn spork, want die komt altijd goed van pas. Deze gymdocent/buitensport coach is het liefst gewoon buiten te vinden. Ze noemen hem daarom ook wel een Tom Outdoor! Zijn passie is het delen van deze verhalen met anderen en de verhalen van andere te ontdekken! Ook hoopt hij andere goed op weg te helpen met zijn verhalen en reviews

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge