Overnachten in een Natural Shelter – Paalkamperen

Zoals jullie misschien wel weten ga ik graag uitdagingen aan. Zo heb ik vorig weekend mijzelf uitgedaagd om te overnachten in een zelfgebouwde shelter. Deze shelter heb ik gebouwd van alleen maar natuurlijke materialen!

In een eerder artikel heb ik al eens omschreven dat paalkamperen in Nederland een mogelijkheid biedt om legaal te wildkamperen in Nederland. Deze keer ging ik ook weer paalkamperen, maar deze keer was de locatie vlakbij Soesterberg. Deze paal staat bekend onder de naam Austerlitz. Dit is een van de bekendste en populairste locaties van Nederland. Ook deze keer was het erg druk. De locatie is een prachtige locatie in een naaldhout bos. Er is genoeg ruimte voor een plek om te overnachten. Verder lag er voldoende hout op de grond, dus was er de mogelijkheid voor het bouwen van een shelter.

Het bouwen van een slaapplaats met alleen maar natuurlijke materialen is iets wat ik al vaak heb gezien op tv of over heb gelezen in boeken. Dit is iets wat mij vet leek om een keer zelf te doen.

Het bouwen van de slaapplaats

Eenmaal aangekomen bij de paal kampeerplaats ben ik direct aan de slag gegaan met het bouwen van mijn natuurlijke Shelter. Ik heb een lange stevige tak schuin in een boom gehangen. Het andere uiteinde heb ik iets verhoogd vanaf de grond zodat hier mijn benen nog onder konden als ik er in ging slapen. Dit heb ik gedaan door twee takken met een y-splitsing schuin naar elkaar te zetten. Vervolgens ben ik aan de slag gegaan met het plaatsen van allemaal takken met veel groen tegen het frame. Toen er een stevige – en vullende laag op lag, was de Shelter af. Benieuwd hoe ik het gebouwd heb? Check een timelapse op YouTube.

Van het bouwen van deze shelter heb ik veel geleerd. In het vervolg zou ik eerst takken zonder groen tegen het frame plaatsen en daarna pas takken met groen zodat je niet in je slaap tegen bladeren/naalden aan ligt.

In de natural shelter

Het slapen

Het slapen in natuurlijke slaapplaats viel helaas best wel tegen. Er was ook een andere groep mensen hier aan het overnachten. Deze groep mensen had zich volgegooid met alcohol en was luidruchtig aan het praten en zelfs bomen om aan het hakken. Dit is dus wat totaal niet de bedoeling is bij het paalkamperen!! Hierdoor heb ik niet erg lekker geslapen.

Ik zelf heb de volledige slaapplaats gebouwd van zwerfhout. Hout wat op de grond ligt en dus van bomen af gewaaid is. Ik neem ook altijd een vuilniszak mee om al mijn afval in te stoppen en dit gooi ik dan weg. Een docent van mij heeft mij ooit geleerd: “Laat niks achter behalve je schaduw”. Hier probeer ik mij aan te houden!

Kortom ik vond het erg gaaf en leerzaam om te slapen in een natural shelter. Zou jij dit durven? En zou jij weten hoe je zo’n slaapplaats moet bouwen? Ik ben benieuwd naar jullie mening!

Benieuwd naar andere avonturen? Lees ze snel hier:

~Het BANFF Mountain Film Festival 2018

~Klimmen in de rust van het prachtige Zweden!

Tom is het liefst constant actief. Van kajakken tot mountainbiken en van abseilen tot survivallen, hij vindt het allemaal geweldig. Bovenaan zijn bucketlist staat Alaska, daar wilt hij maar al te graag naartoe. Hij gaat nooit op pad zonder zijn spork, want die komt altijd goed van pas. Deze gymdocent/buitensport coach is het liefst gewoon buiten te vinden. Ze noemen hem daarom ook wel een Tom Outdoor! Zijn passie is het delen van deze verhalen met anderen en de verhalen van andere te ontdekken! Ook hoopt hij andere goed op weg te helpen met zijn verhalen en reviews

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge