Wintersport naar Åre in Zweden

Een wintersport om nooit te vergeten. Åre in Zweden is het grootste skigebied van Scandinavië. Hier zijn een tal van gave activiteiten te doen buiten het mooie skigebied om. Lees hieronder meer!

Dit prachtige winterparadijs ligt halverwege Zweden. Dit is erg ver rijden met de auto dus zijn wij met het vliegtuig naar Trondheim gevlogen. Vanaf hier is het een stuk beter aan te rijden. Eenmaal aangekomen in Åre zaten wij direct aan de piste op een werpafstand van de lift. Deze lift bracht je direct ver het gebied in waardoor je veel opties had om te gaan toeren door het mooie gebied.

Wintersport

Ski omstandigheden

In de Scandinavische landen is het erg rustig op de pistes. Dit zorgt ervoor dat je geen wachtrijen bij de liften hebt en alle ruimte hebt op de piste. Veel skigebieden in Scandinavië zijn aangesloten bij Skistar. Deze skipassen zijn bij alle gebieden te gebruiken en je kan 1 pas meerdere jaren achter elkaar gebruiken. Bij Skistar kun je een account aanmaken waar je kunt bijhouden hoeveel je hebt afgelegd op een dag. Dit kun je vergelijken met anderen in jouw skigebied. Dit vond ik uiteraard een gave uitdaging en ging de strijd aan om het meeste te skiën op 1 dag.

Verder zijn er in Zweden Semi off-pistes. Deze zijn niet geprepareerd maar wel gecontroleerd op de veiligheid. Toen ik hier als onervaren off-piste skiër vanaf ging was dat een flinke uitdaging. Over een 500 meter piste hebben wij meer dan een uur gedaan waarbij menig valpartijen zijn voorgekomen.

Wintersport

Sneeuwscooter rijden

In Åre waren veel gave activiteiten mogelijk waaronder ook het sneeuwscooter rijden. Ik had hier extreem veel zin in omdat het mij fantastisch leek om zo’n machine te mogen besturen. Deze adrenaline kick was wat mij betreft zeer welkom. Tijdens het rijden op de sneeuwscooter merkte ik dat het een flinke uitdaging was om de sneeuwscooter recht voorruit te sturen. Omdat je over sneeuwscooterpaden rijd waar veel over wordt gereden, schud je alle kanten op door de eerdere sporen. Natuurlijk vond ik dit een wel fantastische ervaring. Mocht je ooit in de mogelijkheid komen om een sneeuwscooter te besturen, zeker doen!

Husky sleeën

Wij zijn wezen husky sleeën, dit is zo’n ding die op je bucketlist staat. Het was erg gaaf om te zien hoe hard deze honden een slee kunnen trekken. Toen wij aan kwamen bij de huskyfarm waren ze de husky’s voor de sleeën aan het zetten. Hierbij waren ze al mega actief en enthousiast. Achter de slee zat een grondanker van wel 20 cm diep in de grond omdat zij anders al de slee wegtrekken.

Toen we eenmaal gingen rijden zaten er 2 remmen op de slee. Een kleine rem, 5 cm ijzeren punt, die je in de sneeuw kon stampen om iets af te remmen. De andere rem was de “handrem”. Deze rem was een plaat met een flink aantal punten van 10 cm lang. Als je deze in de grond stampte zou je tot stilstand komen. Zo krachtige waren de honden dus. Buiten de kou tijdens het rijden was het fantastisch en prachtig om zo ver in de wilde koude natuur te trekken.

 

Aanrader?

Zeker weten! Ik zou Åre aan iedereen aanraden. Er zijn buiten het prachtige wintersportgebied veel gave outdoor activiteiten te doen. In het skigebied is er voor iedereen een uitdaging met verschillende niveaus en meerdere stuntparken.

 

Zou jij op wintersport naar Åre willen? Of zou je graag op een sneeuwscooter willen rijden of husky sleeën? Laat het weten in een reactie!

Heb jij een paklijst nodig voor op wintersport? Die kun je hier vinden!

Tom is het liefst constant actief. Van kajakken tot mountainbiken en van abseilen tot survivallen, hij vindt het allemaal geweldig. Bovenaan zijn bucketlist staat Alaska, daar wilt hij maar al te graag naartoe. Hij gaat nooit op pad zonder zijn spork, want die komt altijd goed van pas. Deze gymdocent/buitensport coach is het liefst gewoon buiten te vinden. Ze noemen hem daarom ook wel een Tom Outdoor! Zijn passie is het delen van deze verhalen met anderen en de verhalen van andere te ontdekken! Ook hoopt hij andere goed op weg te helpen met zijn verhalen en reviews

34 thoughts on “Wintersport naar Åre in Zweden

  1. Jaa zeker! Ik zelf hou ook van de extreme avonturen zoals het sneeuw scooteren. Hard en snel!
   Maar de huskys was zeker magisch

  1. Als je nog een keer de kans krijgt zeker doen! Ik vind het prachtig. Overigens alle Scandinavische landen.

  1. Is een gave locatie om dat te doen. Komt nog een artikel waar het nog gaver is! maar die komt over een paar weken

  1. Er bestaat een Zweeds gezegde: “Er bestaat geen koud weer alleen slechte kleding” Wat ze hier mee bedoelen is dat je veel laagjes aan moet trekken en dus goed aan moet kleden dan is de kou prima te verdragen

  1. Is in Scandinavie hele normale gang van zaken.
   Vlak bij ski gebieden zitten vak van deze outdoor bedrijven die dit soort activiteiten aanbieden.

  1. Deze wintersport viel dat alles mee. Met een -5 graden was het prima te doen.
   Als je druk aan het skiën of snowboarden bent krijg je het snel goed warm.
   De verwarmde liften werkte top dus de kou was daar prima te doen!

   Als je blijft lezen op mijn blog komt er nog wel een artikel waar de kou wat pittiger was!

  1. Ieder zijn voorkeur. Mij maak je niet blij met bijvoorbeeld een strand vakantie terwijl veel mensen dit graag doen!

 1. Heel erg mooi om te zien. Ik vlucht altijd richting zuiden als ik weg kan, weg van de koud maar ik vind het wel mooi om foto’s te zien van winter wonderland 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge